Skip to content

Scratch

Březnové setkání je věnováno Scratchi. Cílem je ukázat, že jde nejen o výbornou programovací platformu pro začátečníky a tím i malé děti, ale že jde i o velmi pokročilé rozhraní pro tvorbu na vysoké úrovni. Scratch lze využít i v propojení s různou elektronikou. Jako motivaci si nabízíme ukázku ovládání programu ve Scratchi pomocí externí elektronické desky PicoBoard a ovládání drona Ryze Tello.

 

Představovat komunitní web scratch.mit.edu si tady nebudeme. Zaměříme se přímo na nápady našich učitelů, které se nám mohou při výuce hodit.

Programování na ZŠ Sluníčková v Kadani
Programování na ZŠ Sluníčková v Kadani

V první řadě, ačkoli dobrých zdrojů je opravdu mnoho, musíme doporučit web výuky programování ZŠ Sluníčková z Kadaně. Autorem je Radek Vinický a už stránka samotná je opravdu inspirací svým uspořádáním a grafikou, ale podstatná je i metodická struktura a podpůrné materiály. Vše je doplněno o prvky gamifikace, takže si výuku opravdu užíváme. Existuje vůbec něco podobného i jinde? Můžete přispět v komentáři.

Programování ve Scratchi - Vrtulník na RVP.cz
Programování ve Scratchi - Vrtulník na RVP.cz

Pro úplný začátek a vyzkoušení Scratche můžeme zvolit např. přehledný návod na rvp.cz - ovládání vrtulníku - kde vložíme postavu, měníme její kostým a máme tam i pozadí. Výhodou ukázky je jednoduchost a hravost - Scratch je koneckonců především o tvorbě her (bavíme-li se o drtivé většině ukázek, které tam najdeme).

O webu imysleni.cz už byla také řeč v souvislosti s učebnicemi pro budoucí změnu ve výuce směrem k využití digitálních technologií. Web má ale velmi inspirativní a bohatý rozcestník Inspiromat (na úvodní stránce trochu níže, viz obrázek).

Pro Scratch si můžeme na webu stahnout učebnice vytvořené pro 1. i 2. stupeň: https://imysleni.cz/ucebnice

Inspiromat na webu imysleni.cz
Inspiromat na webu imysleni.cz
Scratch a další návody na KIDSCODR.cz
Scratch a další návody na KIDSCODR.cz

Pokud upřednostňujete videotutoriály, rozhodně zkuste Kidscodr, který je v češtině pod tímto odkazem.

Na Root.cz vycházel velmi podařený seriál Jazyky pro výuku programování, kde je pro nás z řad pokročilých především velmi inspirativní série s názvem Scratch - plnohodnotný programovací jazyk nebo jen dětské puzzle?

Seriál o Scratchi a dalších programovacích jazycích na Root.cz
Seriál o Scratchi a dalších programovacích jazycích na Root.cz

Závěrem ještě některé zajímavé tipy:

Využití Scratche v matematické úloze (též hezká ukázka využití podprogramů)
https://scratch.mit.edu/projects/289471665/editor/

Hanku Šandovou a její ozoboty jistě nemusíme představovat, ale pěkný je i její seriál ke Scratchi ve výuce.

Zájemce o programování s PicoBoardem směřuji na jejich Wiki.

Jestliže vás zaujalo programování drona pomocí Scratche, tak jednoduchá návod krok za krokem je např. zde. K dronu Tello a jeho programování a vůbec využití chystám samostatný článek.

 

Uvítáme vaše komentáře a tipy, je jasné, že problematika programování ve Scratchi je mnohem širší téma, ale snad tento článek trochu pomůže v orientaci začátečníkům a přispěje i pokročilým.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..