Skip to content

Kartičky Plickers, úprava webu v CSS a WordPress

Únorové setkání bylo věnováno hodně podrobně tvorbě webu, ale protože nás zaujaly i kartičky Plickers, zkusili jsme si s nimi pohrát a ukázat i jejich potenciál.

Plickers

Kartičky Plickers mají velkou výhodu, pokud chceme rychlou zpětnou vazbu s pomocí digitálních technologií. Vytiskneme si kartičky, promítneme žákům otázku, oni odpovídají tak, že nám ukáží kartičku na kameru mobilu nebo tabletu, kde je snímáme v aplikaci Plickers. Stačí nám tedy jedno funkční zařízení a odpovědi se nám ukládají. K Plickers a pěti důvodům pro využití jsem připravil prezentaci.

P.S. na setkání nám apliakce přiřazovala odpověďi posunutě, tedy možnost A odpovídala písmenu D, B bylo na místě A atd. Když vám to bude fungovat dobře, budu rád za zpětnou vazbu.

CSS – změna vzhledu webu

Ukázali jsme si, že velmi zajímavým nástrojem k motivaci žáků, je web w3schools, kde jsou nejen návody (tutoriály), jak se s příkazy HTML nebo CSS vypořádat, ale také je zde vždy možnost si hned rozkliknout Try it Yourself a vyzkoušet si to.

Zkusili jsme si základy využití CSS a to na příkladech úprav pozadí (barvy a průhlednost) v sekci Background. Jeden z výsledků odkázala paní Nováková (viz obrázek vpravo, pro vyzkoušení klikněte na zelené tlačítko Run). Ukázat jim pak můžeme i sekci Introduction, kde klikáním na odkazy Stylesheet 1 2 atd vyvoláme hned jiný vzhled připravené stránky.

Po této motivaci, jak silný nástroj CSS jsou je vhodné se vrátit s žáky k syntaxi a správnému použití v rámci stránky a webu.

Web ve WordPressu

Na závěr setkání jsme zkusili, jak jednoduché je instalovat redakční systém WordPress na portálu Endora. Návod, jak jsme postupovali si můžete stáhnout zde. Web, který je v ukázce, vidíte právě teď, ale už s dodatečně nastaveným vzhledem oproti ukázce a doplněným obsahem (přesto stále na šabloně Tiny Framework (s onou oranžovou včelou).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..