Skip to content

Vánoční vyrábění na iQFABLABu (s Microbitem)

Těžko nějak charkterizovat, čemu bylo nejvíce zasvěceno naše poslední setkání v kalendářním roce 2021. Bylo tam asi vše, co Elixír do škol učitelům přináší: krásné přátelské setkání, načerpání spousty inspirace od sebe navzájem, vyrábění (pro někoho první seznámení s pájením nebo 3D perem), hra na papírové piano připojené k reproduktoru a Micro:bitu, vyrábění vánočního stromku a LED svíčky. Nechybělo výborné občerstvení, o které se tentokrát zasloužili sami účastníci.

Moc všem děkujeme za podporu - lidem z Elixíru do škol, sponzorům, kteří si uvědomují, že učitelé potřebují trochu elixíru v této složité době a hlavně vám, účastníkům, co dorazili i s Ježíškem a i těm, co je mrzelo, že se nemohou stavit, ale jsou s námi alespoň na dálku v kontaktu. Pro vás všechny je následující inspirace ze setkání.

Piano z papíru a alobalu s Micro:bitem

Piano je velmi užitečným pomocníkem, pokud chceme namotivovat žáky, aby se více seznámili s minipočítači. Navíc je v jeho principu fungování skryto i kódování. Návod jsem našel zřejmě přes Pinterest - na Youtube je video, jak to funguje a návod. S trochou pozornosti se vám podaří jej vyrobit a pomocí Micro:bita nebo Arduina i rozehrát. Přidáváme pár postřehů - teprve na setkání se totiž mým úžasným kolegům podařilo vyřešit chybu, kterou jsem udělal. Víc hlav prostě víc ví (a víc dává pozor).

Až budete tedy piano vyrábět, ukazuje se že postup je jednoduchý - jeden široký pruh alobalu nalepíte na část s klávesami a kus z něj přesáhne až za přeloženou část. Pak nad něj nalepíte čtyři úzké proužky. Tam, kde mají být tyto proužky přerušené, tam na ně nalepíte papír. Pak už jen připojíte Micro:bit, stáhnete do něj program a připojíte reproduktor. Stačí i obyčejný PC speaker (reproduktor, co pípá v některých počítačích, když je zapnete, takže kdyžtak nějaký vymontujte ze staré počítačové skříně, nebo poproste PC firmu, bastlíře či prodejce součástek). Funguje jakýkoliv, ale s výhodou využijete i nějaký větší.

Pokud chcete také motivovat své studenty a piano si vyrobíte, ale nemáte ani Micro:bit, ani Arduino, obraťte se na Martina (vedoucího digicentra). Rád pomůže a zapůjčí.

Vánoční stromeček

Cílem bylo vyrobit něco, co kombinuje více pracovních postupů najednou a zároveň bude motivací donést si do školy a ukázat něco z úplných základů elektrotechniky a případně programování. Zkrátka namotivovat žáky, že takhle to funguje a teď je na vás jak dál.

V Inkscape jsem nakreslil stojánek (vektorová verze souboru k vytištění a vystřižení, nebo vyříznutí na laserové řezačce), který přesně pasuje na držáček baterie CR2032. Pokud držáček nebudete moci sehnat, vyrobte si vlastní na 3D tiskárně a s pomocí skancelářské sponky (model zde).

K držáčku baterie jsme přidělali stojánek, nahoru posadili LED, k ní přiletovali rezistor (podle typu LED volte cca 68 až 200 ohm). Pomocí krátkého drátku jsme přidali malý spínač a to celé se pak zdobilo pomocí 3D pera. Kdo chtěl, přiletoval k LED ještě dva drátky, které pak vedlou k Micro:bitu nebo Arduinu, pomocí kterého můžeme LEDku také rozsvítit nebo rozblikat (to je většinou první program, který začátečník vyzkouší, tak proč nerozblikat rovnou vánoční stromek).

LED svíčka

Vznikla, když jsem řešil, jak vyrobit držáček na "knoflíkovou" baterii CR2032. Při vyhledávání na Thingiverse jsem totiž objevil i malou LED svíčku - stačí do ní vložit červenou LED a zespodu zasunout baterii 2032 a máte malou vánoční svíčku.

Tip - původní model na Thingiverse jsem po stažení nemohl vytisknout - vrchní válcová část měla příliš tenkou stěnu a Prusa Slicer ji vůbec nevymodeloval. Tak jsem v Tinkercadu vložil válec s tlustší stěnou. Upravený model stahujte zde (je tam jednak jako celistvý objekt a jednak říznutý na dva kusy, aby se dala vytisknou spodní a vrchní část, které pak slepíte - ideální na lepení je šedý voděodolný chemopren, takové praktičtější sekundové lepidlo).

LEDku vložíte tak, že delší nožičku (kladný pól) ohnete o 90° a pak znovu dolů, prostrčíte a ohnete (vše viz obr.). Druhou nožičku protáhnete rovně skrz a zespodu zahnete a protáhnete zpět. Pomocí kleštiček vytáhnete zpět nahoru druhou dírkou jako nit při zašívání a utáhnete. Zespodu zasunete baterii a už to svítí. Těžko říci, jakou to bude mít výdrž, bez přídavného rezistoru, který se obvykle mezi baterii a LED musí vložit. Mírně překračujeme max. proud 20 mA (dosahujeme asi 30), takže to víc "žere" a LED možná trochu rychleji opotřebí. Musíme to přes Vánoce asi vyzkoušet, jak to vydrží svítit.

Střípky na závěr

Ve spolupráci s AV Media připravujeme možnost seznámit se s roboty VEX 123 a VEX GO. Více představíme po Novém roce.

Cilka si hrála s žáky v programu Wavesilk. Vypadá to jednoduše, kreativně a přitom opravdu krásně. Zde je jednoduchá ukázka:

Pavel doporučil zahrát si tichou poštu (Gartic Phone) - pozvete přátele - každý pak napíše nějakou větu - vy se podle ní pokusíte nakreslit obrázek - pak zkusíte popsat tuto kresbu od kamaráda - a pak se spolu zasmějete nad výsledky tiché pošty. Asi dobrá inspirace na Silvestra i bez aplikace 🙂

BONUSY

Katka Kvapilová ze ZŠ Liberec, ul. 5. května pro nás připravila Vánoční šifrováníodkaz na hru

Lenka Nováková ze ZŠ K. H. Máchy Doksy ukázala výsledek práce z kroužku: Micro:bit Tetris! – Lenka vzala Micro:bit hned druhý den po setkání mezi osmáky – a takhle to dopadlo:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..