Skip to content

Po(vánoční) vyrábění v iQFABLABu

Okolnosti zapříčinily přesun termínu tradičního vánočního vyrábění na konec prosince. Musíme říct, že i když to pro některé z vás znamenalo stopku kvůli rodinám, řada dalších tento termín s nadšením uchopila s nadšením. Konečně jsme se mohli sejít v klidu a odpočatí a opravdu pořádně si pohrát.

Jako hlavní cíl jsme si určili vyrobit "hračku", kdy se snažíme pohybovat očkem podél drátu, ale nedotknout se jej. Každý dotek je zaznamenán. A o to se staral Micro:bit. Nabízím ukázkové verze programu. V jedné si počítáme počet dotyků. V druhé máme časový limit a snažíme, aby hra neskončila naším třetím dotekem.

Programovali jsme v prostředí Makecode a vzorové ukázky nabízíme ke stažení. Na stránce makecode.microbit.org je načtěte, nebo do něj přetáhněte myší. Micro:bit připojte vodiči s krokosvorkami - klikatý drát jednou z nich na Pin0 a drát s očkem druhou na Pin GND. Soubory s čísly 1 až 3 jsou různé verze od Martina G. a verzi DOTYKOVKA mi poslala Míša N.

Hra doteky s Microbitem - stažení v ZIP.

Příjemným doplňkem byla ukázka, jak lze pokročile propojit Micro:bit s různými robotickými "hračkami", které nám předvedl Dalimil Keršláger z Gymnázia Jeronýmova v Liberci. Za všechny zatím přikládáme alespoň ukázku robopsa, který je programován pomocí příkazů nahrávaných do Micro:bitu a ten to pak posílá do elektroniky robota. A podobně jsme viděli i další udělátka. Využíval se i ovladač s joystickem, kde byl druhý Micro:bit a oba spolu komunikovaly přes rádio. Za mě moc pěkné pokročilé využití Micro:bitů.

Třetím a opravdu milým vrcholem setkání bylo vyrábění na laserové řezačce a gravírovačce. Vznikaly moc hezké krabičky, které si účastníci sami vyzdobili. Rád bych vyzdvihl ornamenty, které pracně naskládala na svou krabičku Míša Němcová. Její podklady sdílím, aby je mohl někdo použít rychleji, případně si podobnou krabičku rovnou vyřezat.

Zdrojové obrázky - Celtic Designs, Dragon Carving
Krabička - Corel Draw verze s keltskými vzory, SVG verze
celtic_designs_from_illuminated_manuscript

Akce měla velmi příjemnou atmosféru a rozhodli jsme se, že oslovíme síť našeho centra s prosbou, ať si pokud možno udělají čas i v roce 2024, abychom se v podobném duchu mohli scházet každoročně na pravidelném povánočním, předsilvestrovském setkání. V roce 2024 se jako nejvhodnější jeví pondělí 30. prosince od 9:00. Zapište si toto datum do kalendářů.

Ilustrační obrázek na začátku vznikl z kostiček, se kterými pracujeme ve výuce tématu bity, bajty a kódování bitmapových obrázků. Zdrojová data brzy na Printabeles.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..