Skip to content

Wordcloud – Virtuální digicentrum

Moje ohlédnutí za školním rokem 2018/2019. MaG
Moje ohlédnutí za školním rokem 2018/2019. MaG

Z aktivit Virtuálního digicentra, které proběhly v rámci akce iPrázdniny s učiteli, jsem pro říjnové setkání vybral Wrodcloudy. Ukázalo se, že nás to nejen baví, ale že k tomu máme i dobré nápady. Například jak to využít - v projektu k výročí školy - zpracovat nápady/slova od žáků do tvaru číslice výročí. Nebo analýza čláku - poskytne se URL adresa článku, vypracuje Worcloud a podle výskytu slov žák odhaduje, o čem článek byl - k tomu přidat článek samotný v normální podobě. Dokázali by vyhodnotit obsah článku např. za 10 sekund? Nebo za minutu? S oblakem slov zřejmě ano. A co si je třeba vystavit a vyzdobit tím třídu nebo nástěnku na chodbě?

Námět na aktivitu je popsán na Spomocníkovi, na stránce vždy zarolujte níže k seznamu stránek nebo mobilních aplikací se kterými to lze vytvářet.

Přikládám zatím moje wordcloudy vzniklé na setkání - jeden je ohlédnutím za mým začátkem školního roku a druhý je z článku o vozítku na Marsu. Dále pak náhledy na tvorbu účastníků setkání.

Také přikládám tipy na práci se seznamem slov. Zjistil jsem, že za číslicí stačí zmáčknout 6×mezerník a prostě dopsat slovo a pak funguje i úprava a dopisování slov přes Wordlist (např. když se člověk splete, přepíše, nebo chce něco doplnit dodatečně). Dále připomínám, že položka Color řeší i obrázek v pozadí.

Doufám, že se mi sejdou i nějaké vaše oblaky slov a jejich využití ve vašich hodinách.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..