Skip to content

Virtuální a rozšířená realita

Technologie se pomalu dostávají i do vzdělávání a tak se stále častěji setkáváme i s nabídkou 3D brýlí na virtuální realitu. Kromě toho se ale dá do našeho světa vložit něco virtuálního pomocí mobilu či tabletu - to je tzv. rozšířená realita. Na říjnovém setkání jsme si osahali oba světy a trochu to rozšířili o hologramy a ukázky s iPadem v listopadu.

3D brýle

V říjnu jsem se seznámil se třemi výrobky a jeden vzal i na Elixír. Zajímavé aplikace nabízí dražší brýle typu HTC Vive Pro. Na Západočeské univerzitě s jejich pomocí zkouší práci studentů ve virtuální třídě s žáky i tabulí, na niž lze psát. V prostoru kolem vás se vymezí virtuální prostor, který se projeví digitální mříží ve chvíli, kdy k ní dorazíte. V něm se zobrazuje virtuální svět. Podobně využívali tyto brýle i v jiné ukázce, kde se plavalo ve velkém akváriu, nebo chodilo po Everestu.

Jiný typ levnějších brýlí Oculus Go umožňoval otevírat si 3D objekty z připravené knihovny a klikat na ně. Zkoumat je ze všech stran nebo rozebírat. Podobně pracovaly 3D brýle ClassVR, které jsme měli možnost vyzkoušet na Elixíru. Zde byla hlavní výhodou možnost natahat si do nich knihovny vlastních objektů a 3D obrázků a mít vše jako učitel pod kontrolou. Až čas ukáže, zda se touto cestou školy vydají, nebo jde jen o první vlaštovky.

Svět VR je dnes ale teprve ve vývoje a uvidíme, co se ve školách a firmách časem objeví a uchytí. Ochutnávku a více informací nabízí lednové číslo magazínu AV Media.

Rozšířená realita (AR)

Zajímavější pro dnešní hrátky ve školách je rozšířená realita s markry a bez nich. Markrem myslíme většinou obrázek, který když zahlédne speciální aplikace, vygeneruje na displeji mobilu nebo tabletu virtuální předmět, animaci nebo jen obrázek. Někdy to jde ale i bez markeru. Nejlepší pro další seznámení bude, když si projdete seriál článků Petry a Slávka na Dejtemipevnybod.cz.

My jsme si ukázali nejprve aplikace pro Android a v listopadu i pro iPad. Základem je samozřejmě známá a asi nejvíce používaná aplikace Quiver, protože stačí vytisknout obrázek a namířit na něj třeba tablet s aplikací stejného jména. U menších dětí tím vzbudíme chuť vybarvovat a třeba i přesněji a u starších oceníme třeba sopku, buňku nebo základy geometrie s pí.

Další možnosti nabízí aplikace HP Reveal, kde si s výhodou vytvoříme marker z čehokoli. Na Elixíru jsem předvedl, že jsem si nafotil obrysovou mapu Evropy a po jejím složení se objevil nad ní satelitní snímek světadílu. Jiná možnost - škola vytvořila pohlednici, tu zaslala jiné škole a ta si s pomocí HP Reveal zobrazila video s pozdravem. Nikdo jiný, kdo nezná autora markeru se k tomu nedostane a nezobrazí si to.

Pěkné aplikace nabízí také Česká geologická služba. V jejich materiálech figuruje možnost obživnout zkameněliny a prohlédnout si naše bývalé sopky v různých fázích vývoje (např. Kozákov nebo Trosky).

Ještě musím doporučit tzv. Google expedie. Je to aplikace, která funguje tak, že se v mobilu/tabletu zobrazí 3D objekt umístěný třeba na lavici (a nebo na bílém pozadí u starších zařízení).
Přečtěte si návod na webu tybdo.cz, popř. prostě stáhněte aplikaci Expedice v Google Play, pak uvnitř dejte filtrovat nahoře podle AR a je to.

 

Okrajovou, ale zdařilou aplikací je Spacecraft 3D, kterou doporučuji všem, kdo si chtějí užít start rakety a pochopit, co kdy při něm probíhá, nebo navštívit třeba povrch Marsu a prozkoumat dodetailu marsovské vozítko.

Hologramy

V listopadu jsme si pohráli také s hologramy, které se prohlíží pomocí průhledné pyramidky položené na displeji. V iQLANDII je na to speciální exponát, který má trochu vylepšenou projekci a 3D objekt je tam tak vidět z rzných stran jinak. Na internetu jsou na to ale jak videa s návodem, jak si pyramidku vyrobit (spíše z pevné průhledné fólie, než z obalu na CD), tak videa na užívání si hologramů.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..