Skip to content

Vykrajovátko v 3D Builderu

Na lednovém Elixíru mě Martin Šrytr ukázal další geniální věc, kterou umí 3D Builder. Z nakresleného obrázku lze vytvořit vykrajovátko. A chcete-li jej stoprocentně nezávadné, máme tu i tip na materiál, z kterého jej tisknout. Ale pojďme se podívat, jak postupovat.

Pokud samotný program neznáte, rozhodně jej zkuste v počítači najít. Ve Windows 10 bývá i standardně v nabídce, zkuste hledat v nabídce Start pojem 3D:

Vlevo je vidět, že já jej v nabídce Start vidím, protože jej mám nainstalovaný. Pokud nemáte, běžte do Microsoft Store, viz obrázek vpravo.

No a nyní uvnitř 3D Builderu. Obvykle zde otevírám vytvořené nebo stažené 3D objekty, protože 3D Builder mi je zkontroluje a případně nabídce možnost je před tiskem opravit, což hojně využívám. My ale místo položky Načíst objekt zvolíme Otevřít obrázek:

Poslední krok je už neméně jednoduchý, protože v případě vkládání obrázku pejska vidíte, že už jej mám rovnou převedený na vykrajovátko. Někdy si budete nahoře muset pohrát s nastavením, např. invertovacím přepínačem.

Nejrychlejší cesta k vlastnímu vykrajovátku vede asi přes nakreslení jej na bílý papír, jeho následné vyfocení a otevření v 3D Builderu. (Viz dodatek dole).

No a co s výsledným modelem? No přece uložit do STL (menu vlevo nahoře přes tři čárky) a v programu k 3D tiskárně tzv. naslicovat a vytisknout. Hodně zdaru.


Já vám ještě závěrem připomenu, jak jsme si na lednovém setkání ukazovali stahování čarových obrázků z Google. Vyhledali jsme v obrázcích psa - pak vpravo zvolili Nástroje, dále Typ obrázku a zde už je třeba volba Klipart nebo Kresba. Pokud chcete pro některé účely použít obrázek s volnou licencí, pak ještě nahoře vyberete Práva k užití - Povoleno opětovné nekomerční užití.

No a je tu závěr a s ním tip na vhodný tiskový materiál. Obecně se doporučuje dělat si kuchyňské výtisky z materiálu PLA, což je upravený kukuřičný škrob. Pokud chcete jít ale co nejčistší cestou, pak výrobce filamentů Smartfil má celou řadu z nich atestovaných na použití s potravinami. Možná není jediný, ale dobré na to myslet.

edit:

S Martinem jsme ještě řešili, že nejrychlejší cesta je si předlohu nakreslit na papír. Měl pravdu (a tady jen omluvte mou schopnost kreslit) - stačilo nakreslit, vyfotit mobilem, oříznout a vložit do 3D Builderu. Zde zatrhnout inverzní vzhled a hotovo.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..